Anmeldelse: “Ivy og blæksommerfuglen”

Anmeldelse: “Ivy og blæksommerfuglen”

Anmeldereksemplar

Ivy og blæksommerfuglen. Johanna Basford. Oversat af Ulla Mervild. Politikens Forlag. Udgivelsesår for denne udgave er 2017. Sidetal 120.

★★★★★☆

Jeg har før skrevet om min glæde og begejstring for malebøger til voksne, og kan nu fortælle om det seneste påfund med disse malebøger. Johanna Basford, som står bag et hav af malebøger, som f.eks. Den hemmelige have, Det forsvundne ocean og Den magiske jungle, som flere formentlig kender til, eller som bare har set forsiden på en af bøgerne, står bag endnu en malebog. Dog er denne malebog en smule anderledes, da den også gemmer på et eventyr. Et eventyr, man som læser er med til at bringe til livs, ved at farve dets sider, og et magisk øjeblik opstår.

Eventyret handler om pigen Ivy, der bor i et lyserødt hus med sine bedsteforældre. Huset ligger mellem en blomsterhandler, og en bager, hvor Ivys bedstemor arbejder og bager de bedste kager. Ivy er især glad for dem med syltetøj. Hendes bedstefar var en rejsende kunstner, der besøgte de mest fantastiske steder, og efter hver rejse, havde han taget en sjov genstand med hjem. I det lille lyserød hus var der et helt specielt værelse, Eventyrværelset. Det gemte på alle de spændende og finurlige ting og  sager, som bedstefaderen havde taget med hjem fra sine mange rejser. Ivy elskede at gå på opdagelse i Eventyrværelset, og hun kunne bruge timer på at kigge på alle de ting, der var i værelset. Hun havde et yndlingsmaleri, som viste en smuk sommerfugl, men hun tænkte tit på, om den mon følte sig ensom. En dag, da Ivy står og ser på sommerfuglen, sker der noget magisk. Den bliver levende, og flyver ud ad maleriet. Ivy er i chok. Sommerfuglen flyver rundt i værelset, men bliver forskrækket af solens stråler, og flyver ind i blækhuset. Den kommer ud igen, men dækket af blæk, der drypper af den, når den flyver. Den forsvinder ind i et lille bitte hul, der viser sig at være et nøglehul. Et nøglehul, der sidder i en hemmelig dør, og som fører Ivy ind i et sandt eventyr.

Jeg må indrømme, det er ret svært at anmelde og bedømme med stjerner, når man kan se på selve malebogen, og dens flotte tegninger for sig selv, men også selve historien, der udspiller sig på siderne. Tegningerne er som sædvanlig, når det er Johanna Basford, utrolig spændende og inspirerende at se på, og man fordybe sig helt i dem. Historien er sød, og som et rigtigt eventyr med faretruende rejser for det ukendte, udfordringer man må løse, og ikke mindst venskabet, der opstår, når nye væsner mødes, og hjælpes ad. Eventyret bliver bragt mere til livs, når først siderne får farver, og det var næsten helt magisk at opleve efter den første side var farvelagt.

En ting jeg godt kunne tænke mig, hvis der kommer flere af sådan malebøger, med historier eller eventyr er, at handlingen og tegningerne løftes lidt mere til det voksende publikum. Jeg synes Ivy og blæksommerfuglen passer mere til den yngre målgruppe, når man alt i alt ser på historien og stilen af tegningerne. Ikke, at den ikke er god, for det er den virkelig, men det kunne bare være yderst interessant at se, hvor denne ide kunne flyve hen. Jeg ved blandt andet fra min Coloringnotebook, at der findes så mange forskellige stilarter, når det kommer til doodles og tegninger andre kan farve, så det kunne være rigtig fedt, hvis man blandede det mere. Men Ivy og Blæksommerfuglen er en rigtig fin og sød malebog, der tager en med på et eventyr, man selv er med til at skabe.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *