Anmeldelse: “My new roots”

Anmeldelse: “My new roots”

Anmeldereksemplar

My new roots. Sarah Britton. Politikens Forlag. Udgivelsesår for denne udgave er 2015. Sidetal 288.

★★★★☆☆

Vi er atter i januar, og mange har ønsket om at spise sund mad og føre en sundere livsstil. Det har jeg også. Så for at inspirere lidt, og holde motivationen oppe, vil jeg her i januar anmelde kogebøger. Kogebøger, der har fokus på sund, god og grøn mad. Forhåbentlig er disse anmelderser med til at inspirere. Jeg har fået lov til at dele en opskrift fra hver bog, så vi er faktisk hjulpet godt på vej.

Hvis vi ser bort fra, hvad jeg har skrevet i begyndelsen af dette indlæg, og som også står som det første i de to andre anmeldelser, så er vi nu kommet til den sidste kogebog, med inspiration til sundere mad, i mit januarforløb, som så er gået lidt over i februar. Men hey, hvorfor ikke fortsætte de gode og sunde vaner? Jeg synes selv jeg har klaret mit mål, om en sundere livstil ret godt. Jeg har begrænset mit indtag af sukker, og i stedet søgt mit fokus hen på frugt frem for slik. Dog havde jeg få dage inden, og få dage efter min eksamen et lille udbrud, hvor sukker fra forskellige chokolader og tærter, som jeg vandt, blev indtaget, hvilket egentlig også var okay. Fordi for mig handler det ikke om, at jeg skærer alt det usunde væk, for det skal ikke blive surt. Jeg kan i princippet spise lige det jeg vil, bare jeg, for min egen skyld, balancerer det med resten af systemet og min krop. Har I også haft fokus på et sundt januar, og hvordan har I haft det?

Når men som skrevet tidligere, så er vi kommet til den sidste kogebog, som er My new roots af Sarah Britton. My new roots består blandt andet af fem kapitler, der er inddelt efter årstiderne. Hvilket vil sige, at bogen ikke følger de traditionelle fire årstider sommer, efterår, vinter og forår, som mange af os ellers kender til. Bogen begynder derimod i foråret, efterfulgt af forsommer, sensommer, efterår og vinter. Sommeren er altså i Sarahs madunivers, og i mange lande verden over, delt i to. For der sker nemlig utrolig mange forandringer fra først på sommeren til sidst på sommeren. Og det giver derfor god mening at dele sommeren op i to. For Sarah handler det om at følge årstidernes rytme, og spise efter, hvad der er i sæson.

Bogen byder på opskrifter i alle kategorier, og ens tænder løber i vand bare af at se på billederne. Du kan bl.a. prøver en Blåbær-chiamousse med kardemomme, Majspandekager med ingefærd-blommekompot eller måske Rålækker funky monkey ice cream til den søde tand, og en Trippet vild tofarvet suppe til de kolde vinterdage. Der er masser af muligheder for god inspiration.

Udover de fem årstider, består bogen også af kapitler, der guider til grundteknikker i køkkenet, som f.eks. at koge tørrede bælgfrugter. Her får man et fint skema, der viser, hvor længe hver bælgfrugt skal ligge i blød, hvor længe de så skal koge, og hvad den tørrede vægt kommer til at veje efter iblødsætning og kogning. Og det samme får man også for kerner. Sarah kommer med en masse opskrifter og guider, som skaber en god base for ens videre madlavning. Om sin madfilosofi skriver Sarah blandt andet, at “Den handler om at nyde lækker mad fuldt og helt uden at tælle kalorier eller gram fedt.”, hvilket jeg egentlig fandt ret skønt. Så hvis du ønsker at blive bedre til at spise efter årstiderne, og ikke tænke på kalorier, så vil jeg klart anbefale denne kogbog. Og udover at byde på spændende opskrifter, giver bogen også et kig ind til en verden, hvor det handler om at mærke efter, hvad kroppen har brug for. Det er interessant at høre om tingene fra Sarah synsvinkel, og samtidig lære om hendes livstil, meninger og tanker omkring mad. Hun er passioneret omkring mad, og ønsker at lære fra sig, hvilket skinner igennem i hendes bog.

Derudover må jeg lige nævne et par enkelte småfejl. I en af opskrifterne står der, i listen af ingredienser, at man bl.a. skal bruge kokosolie, men når man så begynder at følge opskriftens rækkefølge, så nævnes kokosolien slet ikke. Det er lidt ærgerligt, for så står man der: hvornår skal jeg komme olien i? Eller skal den overhovedet i? Og faktisk fandt jeg også en lille fejl, eller snare mangel, i opskriften jeg har fået lov til at dele med jer. Her skal man nemlig tilsætte vand, men vand står bare ikke i listen af ingredienser. Men igen, kogebogen er ret stor,  så jeg forstår udmærket, at småfejl som disse, kan være opstået. Men når det så er sagt, så byder bogen altså på ret lækre opskrifter.

Fra bogen har jeg fået lov til at dele en fin og meget farverig salat. Velbekomme.

SALAT MED SYLTET FENNIKEL, GRAPEFRUGT, KÅL OG AVOCADO

TIL 4 PERSONER

Jeg spiser ikke ret meget rå mad om vinteren, men denne salat er en forfriskende undtagelse. Den syltede fennikel er fuld af citrus- og ingefærsmag og vækker de søvnige smagsløg. Du kan bruge den i mange forskellige retter, både kogte/stegte og rå, eller som tilbehør til en varm gryderet for at give lidt modspil. Der er en god balance mellem den salte fennikel, den sprøde kål, den cremede avocado og den syrlige grapefrugt, der er krydret med rosa peberkorn. Salaten er virkelig god for fordøjelsen, fordi den er helt rå og fuld af enzymer. Selv om den kan være en god start på et måltid, foretrækker jeg denne  rensende salat til sidst.

SYLTET FENNIKEL

 • 1 stor fennikel
 • 21⁄2 dl æblecidereddike
 • 1 spsk ahornsirup eller honning
 • 1⁄4 spsk fint havsalt
 • 1 lille økologisk appelsin
 • 5 hele stjerneanis
 • 1 spsk hakket frisk ingefær

 SALAT

 • 1⁄4 rødkål
 • 2 spsk koldpresset olivenolie
 • Et par nip flagesalt
 • 2 store grapefrugter
 • 1 stor moden avocado
 • Frisk persille, til pynt
 • 2 tsk knuste rosa peberkorn

1 . Sylt fenniklen: Skær fenniklen i meget tynde strimler på et mandolinjern.

2 . Hæld eddiken og 21⁄2 dl vand i et målebæger. Tilsæt ahornsirup og fint havsalt og rør godt.

3 . Skær den uskrællede appelsin i tynde skiver. Læg et par skiver i bunden af et literglas og smid en håndfuld fennikel, 1 stjerneanis og lidt ingefær derned. Fortsæt med at stable appelsiner, fennikel, stjerneanis og ingefær, til du har brugt alle ingredienserne, eller glasset er fuldt. Hæld eddikelagen i glasset, så indholdet dækkes helt. Kasser en evt. rest af lagen. Luk glasset med et tætsluttende låg og stil det i køleskabet i 24 timer. Derefter kan den syltede fennikel nydes i op til 3 uger.

4 . Lav salaten: Skær kålen i meget tynde skiver på et mandolinjern og læg dem i en skål. Tilsæt ca. 1 spsk af fenniklens syltelage plus 1 spsk olivenolie og noget flagesalt. Vend det, så kålstrimlerne dækkes.

5 . Skær skallen af grapefrugterne og skær frugtkødet i både. Udsten avocadoen og skær den i skiver.

6 . Fordel kål, grapefrugt, avocado og syltet fennikel på fire tallerkner. Dryp med resten af olivenolien og drys med persille og knuste rosa peberkorn. Server straks.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *