Anmeldelse: “Super sunde superfoods”

Anmeldelse: “Super sunde superfoods”

Anmeldereksemplar

Super sunde superfoods. Mette Helbæk og Valeria Lima. Politikens Forlag. Udgivelsesår for denne udgave er 2017. Sidetal 334.

★★★★☆☆

Vi er atter i januar, og mange har ønsket om at spise sund mad og føre en sundere livsstil. Det har jeg også. Så for at inspirere lidt, og holde motivationen oppe, vil jeg her i januar anmelde kogebøger. Kogebøger, der har fokus på sund, god og grøn mad. Forhåbentlig er disse anmelderser med til at inspirere. Jeg har fået lov til at dele en opskrift fra hver bog, så vi er faktisk hjulpet godt på vej.

Super sunde superfoods er super for superfoodies eller bare super til folk, der gerne vil vide mere, om den mad de indtager. Dette er en kogebog, der udover opskrifter, også byder på en masse god viden, om mange af de råvarer vi til dagligt bruger. Bogen er inddelt i fem kapitler og tre registre bagerst i bogen. Kapitel 1 handler om Superfoods – Begrebet set under lup og fra helikopteren. Herefter kommer kapitel to og tre, som handler om henholdsvis Dyrerigets Superfoods og Planterigets Superfoods. Kapitel fire handler om Superfoods for tarmene, og det sidste kapitel handler om Superfoods i praksis. Man kommer derfor godt rundt i verden af superfoods, om end man spiser udelukkende fra planteriget eller også inddrager sager fra dyreriget.

Jeg har samlet en håndfuld af gode ord fra bogen, og her kommer min top 5, som du kan prøve at tage til dig eller bare have i baghovedet, når du er ude at handle:

 1. “Spis dagligt ca. 30-40 g chokolade med et kakaoindhold på mere end 70 % for at dække mængden af polyfenoler samt magnesium og zink.” (s. 24)
 2. “Vær ikke bange for kolesterol, som er vigtigt for både hjernefunktion og hormonbalance.” (s. 25)
 3. “Æggeblomme holder dine øjne sunde og dit syn skarpt. Du styrker også din hjerne ved at spise æg.” (s. 82)
 4. “Ved at spise bipollen dagligt booster du dit immunforsvar, fordi det bl.a. sætter ind imod bakterier og virus.” (s. 108)
 5. “Grønkål er sprængfuld af vitaminer og minirealer og en af de mest næringstætte grøntsager på kloden.” (s. 141)

 

Bogen er springfuld af god viden, om det vi alle har brug for: mad. Der er ligeledes en god håndhuld af opskrifter til hvert kapitel, som inddrager de superfoods, man netop har læsts og lært mere om.  F.eks. får man i kapitel 2, under Dyrerigets Superfoods, først Havets Superfoods, så Fjerkræenes Superfoods, Skovens og Markens Superfoods osv. Man kommer derfor rigtig godt rundt i alle kroge. Derudover får man også en superfood værktøjskasse, en masse god læsning og flotte billeder.

Fra denne bog deles en opskrift på tortilla-muffins med porre og persille. Disse muffins kan både bruges til morgenmad (brunch), frokost, aftensmad eller som en snack til den lille sult, før et hovedmåltid. Velbekomme.

 

TORTILLA-MUFFINS MED PORRE OG PERSILLE 

TIL 6-8 MUFFINS

Disse små muffins lavet med inspiration i den spanske kartoffelæggekage tortilla er nemme og hurtige at lave. De er gode til at have med i madpakken eller på farten og stille en lille sult.

 • 6 æg
 • 1 håndfuld bredbladet persille, rucola eller mælkebøtteblade
 • 100 g porre skåret i strimler
 • 100 g kogte kartofler skåret i små tern
 • 1 lille rødløg skåret i ringe
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk groftkværnet peber

Sæt ovnen på 200 grader. Pisk æggene godt igennem, så de bliver luftige. Rør alle ingredienser sammen med æggene. Hæld æggemassen i smurte muffin forme og bag dem i 15-20 minutter, til æggemassen netop er blevet fast.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *