Astrid Lindgren og de 111 år

Astrid Lindgren og de 111 år

I dag har Astrid Lindgren fødselsdag. Hun blev født på dagens dato, d. 14. november 1907, for præcis 111 år siden i dag. Sikke et flot og simpelt tal, 111. Tænk hvis hun var blevet så gammel. Gad vide hvordan hun så havde tilbragt dagen i dag, hvis hun havde levet? Mon ikke dagen ville byde på hilsner og sammenværd med hendes kære. Jeg havde selv fødselsdag for en uge siden, og det var blandt andet lidt sådan, jeg tilbragte min dag. Lad os ønske Astrid Lindgren et hjerteligt tillykke med fødselsdagen, og minde hendes forfatterskab lidt ekstra i dag. Og hvorfor dog det, tænker nogle måske. Jo, for i min verden, der er Astrid Lindgren en af de helt store, ja nok den ultimative dronning, når det kommer til børnelitteratur. Jeg er KÆMPE fan af hende, og jeg er netop begyndt på at indsamle så mange af hendes bøger som muligt.

Jeg vil i indlægget her fremhæve tre bøger; den seneste bog jeg har læst af hende, en bogen jeg endnu ikke har læst af hende, og en bog af hende, der ikke kan slippe mine tanker, som jeg synes er værd at kigge nærmere på. Måske har du læst dem, to af dem er nemlig blandt hendes mere kendte bøger, men det kan også være, at du stadig har dem til gode.

Den seneste bog jeg har læst: Bogen om Pippi Langstrømpe

Som overskriften nævner, så er Bogen om Pippe Langstrømpe, den bog jeg seneste har læst af Astrid Lindgren. Jeg blev faktisk færdig med at læse i den i går, og jeg har virkelig nydt at læse den. Bogen indeholder alle fortællingerne om Pippe Langstrømpe, og det har derfor været rart at dele historierne ud over flere dage. Så kan man nemlig dagligt morer sig over et af Pippis påfund. Pippe blev til da Astrids datter Karin, som syvårig en dag var syg og ville underholdes af sin mor. Karin ville have at hendes mor skulle fortælle en historie, og Astrid spurgte, hvad den så skulle handle om. Historien skulle da handle om Pippi Langstrømpe, sagde Karin. Og sådan opstod Pippi Langstrømpe i første omgang. Tre år senere skrev Astrid en færdig bog om Pippe Langstrømpe, som Karin fik da hun fyldte 10 år. Den er virkelig skøn og værd at læse.

En bog jeg endnu ikke har læst, men som jeg glæder mig meget til: Samuel August fra Sevedstorp og Hanna i Hult: barndomsminder og essays.

En meget lille bog, men jeg tror, indholdet er meget stort. Det var Ann-Kristine fra Ord fra en bibliofil, der gjorde mig opmærksom på denne bog. Hun sagde ligefrem, at jeg var NØDT til at have den i min samling af Astrid Lindgren bøger, og så gik jagten ellers ind, på at finde denne lille bog. Og det var ikke helt lige til. Bogen er nemlig udgivet og fås kun på e-bog. Og ja, jeg kunne da godt købe e-bogen meeeen… min samling er fysisk, og ergo, så skulle denne bog også ejes i papirudgaven. Den blå avis var ikke til meget hjælp, men det var Instagram heldigvis. Her følger jeg en profil, der sælger gamle bøger, og wupti! En dag delte profilen et billede af denne bog, og ja, Ann-Kristine var også så sød at tagge mig, så jeg ikke skulle gå glip af at se billedet, og så var det bare om at være hurtig. Og det var jeg! Bogen endte heldigvis med at blive min, som det ses på billedet ovenfor. Men hvad handler bogen så om, spørger du nok. Jo, den handler om Astrids forældre, Samuel August og Hanna, og om deres forhold – en kærlighedshistorie om to mennesker, der sammen skaber et hjem på gården Näs, hvor de opdrager deres fire børn sammen. Jeg glæder mig meget til at læse denne lille sag. Jeg tror det er en mindre kendt perle i Astrid Lindgrens forfatterskab.

En bog jeg ikke kan stoppe med at tænke på: Bogen om Madicken / Grynet og lille Splint.

Bøgerne om Madicken er basseret på en af Astrids veninder, som hun mødte første gang helt tilbage i sin barndom. Da Astrid var barn og en dag gik hjem fra skole, passerede hun et stort hus, hvori der boede en familie med en pige på Astrids alder. Pigen hed Anne-Marie og Astrid og hende blev bedsteveninder. Som med alle børnene på gården Näs, fik Anne-Marie også et kælenavn, og hendes var Madicken. De to piger fortsatte deres stærke venskab helt ind i voksenlivet, og ja selv efter døden, for de ligger nemlig begge to begravet på Vimmerby kirkegård, efter en gammel aftale om at spøge sammen. Og hvorfor kan jeg så ikke stoppe med at tænke på Madicken? Hmm… Jeg tror det handler om, at jeg under læsningen af denne bog, virkelig blev opmærksom på Astrid Lindgrens evne til at skrive fra børnehøjde, og ikke mindst fornemme og mindes glædelige stunder fra min egen barndom. Som foreksempel med juleaften; hun beskriver, set fra de to piger i bogen, det med, at vi som børn synes at juleaften nok er den længste dag på hele året. Vi går og venter og venter dagen lang, indtil vi skal spise, så danse om træet, for så endelig til sidst at få en pakke eller to, som vi har kigget på heeeele dagen, da den har ligget under træet og smilet til os. Det var ren nostalgi at læse bogen, for mit vedkommende, og derfor vender mine tanker ofte tilbage til lige denne bog.

Tillykke Astrid!

Hvordan er dit forhold til Astrid Lindgren?

 

 

(Kilde: Astrid Lindgren: En biografi for børn af  Agnes-Margrethe Bjorvand og Lisa Aisato)


4 thoughts on “Astrid Lindgren og de 111 år”

  • Tænk at kæreste Astrid er blevet så gammel og at hendes bøger har oplevet så godt. Læste “Denne dag – et liv” for et par år siden, og den sidder stadig i mig ! Jeg kan kun anbefale af hele hjertet, og hvor er jeg glad for at se dine Astrid minder 🙂

    • Ja, det er ret utroligt. Den har jeg også læst, og den sidder også stadig i mig. Sikke et interessant liv, hun har levet. Tusind tak og dejligt du kunne lide indlægget. 🙂

  • Sikke et hyggeligt indlæg, Louise 🙂 Og hvor er den bare fin den lille bog om hendes forældre 🙂 Nu har jeg jo kun læst Brødrene Løvehjerte, og du ved hvordan jeg har det med den 😉 Men jeg har altid nydt at følge Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg, Madicken, Alle vi børn i Bulderby og selvfølgelig Ronja Røverdatter da jeg var yngre, godt nok i tv, men stadig 😀 Tillykke til en af de mest elskede børnebogsforfattere i Skandinavien 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *