Bogbloggerevent: forfatter Morten Pape

Bogbloggerevent: forfatter Morten Pape

// Reklame – inviteret til event

Tirsdag d. 19. februar 2019 kl. 16:00 befandt jeg mig på Vestergade i København. Det helt præcise sted, jeg befandt mig, var hos Politikens forlag, for de havde inviteret til bogbloggerevent med forfatteren Morten Pape. Og sikke et godt event og ikke mindst møde med Morten! På dette tidspunkt var jeg i gang med hans bog Guds bedste børn, og manglede de sidste 50 sider, hvilke jeg også nævnte, så der ikke blev afsløret for meget om bogens slutning. Jeg har nu læst bogen færdig og hold nu k***! Sikke en bog. Jeg har en anmeldelse på trapperne og skal helt klart læse Planen, som egentlig er den første bog, men de kan sagtens læses i omvendt rækkefølge.

Tilbage til tirsdagen i februar. Vi sad om et stort rundt bord, som var dækket op med bøger, snacks og drikkevarer. Morten har længe ville have et bloggerarrangement, for han føler et slægtskab – bloggere bliver omtalt som amatører, og Morten føler sig også som “amatør”, da han har aldrig gået på forfatterskole eller skrivekursus. Han føler derfor, at vi er i samme båd, og vil honorer dette med et arrangement / møde.

Han starter med at fortælle, hvordan det hele egentlig startede og til, hvordan han gik fra “bare” at være amatør og til nu at kunne samle et hold bloggere om et rundt bord på Politikens Forlag. Morten har en baggrund i filmverden og er filmmanuskriptforfatter. Film har altid været hans store passion – første og største passion. Derudover har han altid været meget glad for at læse og skrive. Han lærte at læse fra de amerikanske film, da der var undertekster på.

Hvis man er i tvivl, så er det her Morten Pape, og han er forfatter til Planen og Guds bedste børn. Mere klart kan det vist ikke blive end med det her billede haha! 😉
Bøgerne det skal handle, omringet af mad, drikke og sødesager.

I 2016 kommer han ind på den alternative filmskole Super16, som er en forening / fællesskab for filmskabere, og Morten fortalte, at det var en underlig følelse, når man opnår det man gerne vil. Men han var fustreret, for som manuskriptforfatter havde han langt fra det sidste ord. Efterfølgende kom han i praktik på Nimbus film, hvor han som ulønnet praktikant skulle læse en masse, for at finde ud af, om der var noget særligt i manuskripterne, så de kunne blive til en film.

Her ses Helle, t.v., der havde inviteret til event og som er pressedame hos forlaget, Jane, i.m., det er en del af bogfællesskabet på bogblogger.dk, og til højre sidder Isabel fra bloggen Bogbobler.

Et vigtigt vendepunkt for Morten var, da han læste Min kamp af Karl Ove Knausgård. Han var meget optaget af den personlige histories power. Men hvordan kom han så til at skrive sin første bog Planen?
Politiken havde en skrive konkurrence, hvor teksten måtte være 2000 ord, hvilket er 4 A4 sider. Morten skrev en lille tekst – en lille bouillonterning af Planen. Den blev godtaget og Morten vandt konkurrencen, og hans kronik blev udgivet i avisen. Kronikken førte til en kontrakt med Politikens forlag.
Han fik derefter to måneder til at skriver Planen, og han flyttede ud i en lejlighed i Urbanplanen for at skrive. Men Morten var kun halvvejs med fortællingen efter 300 sider, da lejekontrakten var udløbet. Han fik derfor to måneder i en skrivehytte i Valby, hvor han kunne skrive de sidste sider. Planen udkom d. 2. november 2015 – blot en uge inden Bogforum, hvor den vandt Bogforums debutantpris. 

Og her ses Sascha, t.v., fra bogbloggen Livet i dukkehuset, mens Josephine fra bloggen Bøger på stribe sidder i midten, med Helle på sin anden side.

I Planen nævnes en nyhed, som er sket i virkeligheden, om et overfald på et avisbud. Hvis Planen solgt godt, så skulle næste bog handle om denne fortælling. Planen solgte rigtig godt, og det kom der så bogen Guds bedste børn ud af.

Morten fortalte også, at han er atypisk i forhold til sine kollegaer. I januar 2018 sagde han: “Jeg vil gerne udkomme i 2018, hvornår er Louisiana Literature? Der vil jeg gerne aflevere.” Og den 23. august 2018, Louisiana Literatures første dag det år, udkom Guds bedste børn.

Guds bedste børn er nomineret til en del priser, blandt andet DR Romanprisen.  Min anmeldelse er snart på vej. Tak til Politikens forlag og Morten Pape, for et rigtig hyggeligt og spændende møde.

Morten Pape signerer vores bøger.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *