Mia Wagner

Mia Wagner

Mia Wagner er opvokset i Viborg, men fortalte, at hun har haft afstikkere til blandt andet Frankrig, Odense og København. Hun er vendt tilbage til Viborg, hvor hun i dag bor med sin kæreste, og deres fire børn. Hun er uddannet advokat og mediator (konfliktmægler), og har praktiseret jura i 12 år. I 2017 blev Mia direktør for sin families koncern Freeway, og i juni samme år, blev hun også direktør for Plusbog.dk i Danmark og Sverige. Jeg fandt det spændende at få kontakt til Mia, og høre lidt nærmere om hendes forhold til litteratur, når nu hun er direktør for en virksomhed, der sælger bøger. Da hun blev direktør,  fangede hun min opmærksomhed fra start af. Mia er nemlig kvinden, der har sat gang i en kampagne, jeg selv synes er helt fantastisk, nemlig Læs Hele Livet. Kampagnen viser klarer tegn på, at vi her har en, der er passioneret for læsning, og for et udbrede det. Jeg vil selv gerne høre mere fra Mia af, så hun har fået fire spørgsmål til Ordet er dit.

  • Hvad husker du som dit første minde i mødet med litteraturen?

Jeg har altid godt kunne lide bøger og set dem som mit frirum. Jeg kommer fra en opvækst på landet med tre søskende og et rummeligt hus med mange børn på besøg. Jeg husker, at det var svært at finde roen til at læse. Jeg husker også, at jeg oplevede biblioteket som et frirum til inspiration. Blandt de tidligste selvstændige læseoplevelser husker jeg bedst troldepus serien. Jeg mener det var den første serie, som jeg selv valgte på biblioteket og fordybede mig metodisk i. Jeg var et introvert barn med få venner, så det passede mig godt at læse. Derudover var jeg også meget videbegærlig, så da jeg ramte 8. Klasse og vi skulle til at lave selvstændige faglige fremstillinger, begyndte jeg at fordybe mig i fagbøger. En af de helt store læseoplevelser fra den periode var Kirurgiens Sejrsgang af Jürgen Thorwald, som min far anbefalede mig og som jeg købte i et antikvariat. Den bog gav mig lyst til at være læge. Senere kom En Retsmediciners Bekendelser af Preben Gertinger og derefter mente jeg som 14-15 årig at have fundet mit kald – Jeg skulle være retsmediciner! Sådan gik det jo som bekendt ikke helt, men det er en anden historie.

  • Hvad kan litteratur i dine øjne?

Jeg mener at kultur udgør et afgørende fundament for det gode liv. Kultur omfatter i stort grad den dannelse der sker, når man læser. Man får en øget forståelse og respekt for de mennesker, vi deler verden med. Af samme grund har vi jo på Plusbog.dk lanceret kampagnen ”Læs Hele Livet”. Det er en opfordring til at læse på alle livets stadier for at opnå en bedre forståelse af verden omkring os og vores rolle i den. Vi tror på, at man skal læse hele livet for at forstå hele livet. Jeg er så ærgerlig over at de unge læser mindre, og jeg håber vi kan gøre vores indsats til at bøger er en naturlig del af hjemmet.

  • Hvorfor læser du?

Jeg har en meget sulten hjerne. Den er videbegærlig og vil helst stimuleres konstant. Derudover er jeg i virkeligheden et introvert menneske og jeg nyder mit eget selskab i fred. Jeg elsker at få udvidet min horisont gennem de rejser bøgerne tager mig på. Jeg elsker både at læse om mennesker, kulturer og steder. For tiden tjener bøgerne til nærmest livsvigtig mental restitution. Jeg har et til tider hektisk liv med et krævende arbejde og en sammenbragt familie. Jeg har brug for det mentale frirum, som bøgerne giver mig. Nu hvor min yngste datter nærmer sig elleve år, er der kommet mere ro og jeg læser flere bøger end nogensinde før. Jeg nyder det! Det er den største forkælelse jeg kan give mig selv.

  • Hvis du skal anbefale en forfatter, en bog eller en tekst, hvilken vil det så være?

For tiden anbefaler jeg alle at læse Niksen af Nathan Hill. Bogen er den mest velskrevne, jeg nogensinde har læst. Nathan Hill forholder sig til vores (det amerikanske) samfund på en fantastisk skarpsindig måde. Det er en af de bøger, som for evigt vil bo i min bogreol og som jeg vil læse mindst tre gange!

En stor tak til Mia, der gad at bidrage til mit indlæg her.
Er du selv interesseret i at besvare og dele dine svar, som Mia her har gjort, så er du mere end velkommen til at skrive til mig. Alle kan deltage, og du skal ikke arbejde med bøger, for at få en plads her. Du kan sagtens “bare” være en læsere af bøger, der ønsker at dele din holdning til litteratur.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *