Generelle artikler & nyheder
Hvem må bestemme, hvad vi må og ikke må gå i? Regeringen? Skoler? Arbejdspladser? Forældre?
Vi er efterhånden ikke urutinerede i at diskutere netop denne sag. De fleste har, som teenagere været igennem diskussioner eller samtaler med deres forældre, om hvorvidt noget påklædning var passende eller ej. Det er netop i denne tid, at man begynder at definere sig selv og få sit personlige udtryk. Samtidig er det også her, at nogle får en gennemsyret stil, som de fralægger sig efter et par år i rebeltiden. Men i den seneste tid er det også begyndt at fylde i den offentlige diskussion. Det sås eksempelvis, da en skole bestemte, at pigerne på skolen ikke måtte have crop tops på i skole. Deres argumenter var, at det ikke var passende for et læringsmiljø, og at det var godt at lære de unge, at man måtte være bevidst om, hvilken fremtoning man havde. Dette kunne nemlig overføres videre til arbejdspladser senere i livet.
Croptop eller Air force 1
Mange kender til overvejelsen om, hvad man skal have på til en jobsamtale. De færreste ville nok, selv i dag, ende med at hoppe i en crop top. Men hvilke dele kan dikteres af andre, og hvornår trækker man grænsen. Kan man bandlyse crop tops, men ikke Air force 1. Hvilke faktorer spiller ind, når denne beslutning skal tages? Og hvem tager den i det hele taget?
De færreste har haft en diskussion med sine forældre om, hvorvidt det var passende at have hvide Air force 1 på i skole, til fest eller på fritidsarbejde. Men hvorfor må de eller andre bestemme over bluser og ikke almindelige sko. Nogle har måske hørt, at Air force 1 var for dyre til ikke at passe på, men det har jo intet med passende eller upassende at gøre. Så hvor sætter man grænsen?
Kan Air force 1 være upassende?
Argumentet om, at elever bør lære, hvad der er passende i hvilke sammenhænge, er jo ikke håbløst og uden indhold. Det er vel netop en lektion, som nogle forsøger at komme i forkøbet, så de unge ikke får afslag på noget senere hen, fordi de ikke havde hørt, at påklædning betyder noget for fremtoning, og fremtoning har betydning for jobmuligheder og meget andet.
Udfordringen ligger dog i, om man må bandlyse bestemte bluser, bukser, sko og tasker på baggrund af dette. Air force 1 er vel ikke udfordrende eller upassende på samme måde som en crop top. Men hvis dine Air force 1 var møgbeskidte, ville du formentlig ikke tage dem på til en jobsamtale. Spørgsmålet er altså, om man tror på, at unge og voksne er i stand til at vurdere disse ting selv. Eller om der skal institutioner og autoritære voksne til at bestemme over påklædning i alt fra crop tops til Air force 1.